Se incarca...
R O M Â N I A
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE
Comandamentul Apărării Cibernetice
              Comunicat de presa nr. 21
              Data: 12.05.2023
              Email: contact.capc@mapn.ro

Exercițiul CyberMAN-23

     În perioada 8-12 mai, s-a desfășurat, online, exercițiul tehnic de specialitate în domeniul securității și apărării cibernetice „CyberMAN-23”. Anul acesta, exercițiul se află la cea de-a treia ediție și este adresat studenților și elevilor din instituțiile militare de învățământ, specialiștilor din domeniul apărării și securității cibernetice aparținând Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și reprezentanților din mediul privat cu expertiză în domeniu.
     La această ediție, pentru prima dată, au fost invitați să participe, online, reprezentanți ai Centrului de reacție la incidente cibernetice din Armata Națională a Republicii Moldova și studenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate din Republica Moldova.
     Exercițiul CyberMAN este o activitate tehnică de instruire, dezvoltată și organizată de către specialiștii Agenției de apărare cibernetică din Comandamentul apărării cibernetice, prin utilizarea poligonului cibernetic propriu.
     Dezvoltarea acestui exercițiu reprezintă o continuă necesitate a procesului de instruire dedicat combaterii gamei diverse și complexe de amenințări cibernetice aflată într-o creștere exponențială. Exercițiul asigură participanților posibilitatea de a-și testa abilitățile din domeniul apărării și securității cibernetice și totodată își pot îmbunătății cunoștințele tehnice privind tipul de amenințare existentă la ora actuală în mediul cibernetic, dar și modul de eliminare al acestora și remediere al vulnerabilităților existente.
     Exercițiul CyberMAN a reunit în acest an un număr de aproximativ 240 de participanți organizați pe echipe de câte 3-5 membri. Pe baza unor scenarii fictive, exercițiul este alcătuit din două componente, una de tip Capture the Flag, iar cealaltă de tip Red&Blue. Echipele au avut de remediat mai multe incidente, de răspuns la întrebări din domeniul apărării și securității cibernetice, precum și provocări tehnice lansate în rețea de către organizatori.  

           Biroul informare și relații publice