Se incarca...
R O M Â N I A
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE
Comandamentul Apărării Cibernetice
              Comunicat de presa nr. 20
              Data: 21.04.2023
              Email: contact.capc@mapn.ro

Exercițiul de apărare cibernetică Locked Shields 2023


                                                                                                 
          Ministerul Apărării Naționale a participat în perioada 18-21 aprilie cu peste 50 de specialiști la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume, Locked Shields 2023.
        Exercițiul a fost planificat și organizat de Centrul de excelență NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice din Tallinn, Estonia, reunind în acest an aproximativ 3000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili, din 38 de state aliate și partenere.
         Anul acesta, România se află la cea de-a treia participare consecutivă și a făcut echipă comună cu Republica Moldova.
         Echipa țării noastre a fost coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice și a fost compusă din peste 130 de specialiști aparținând instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate naţională și companii private care activează în domeniu.
         Locked Shields este cel mai mare exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice și este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate.
        Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea și testarea capabilităților tehnice existente într-un mediu sigur internațional, perfecționarea specialiștilor din domeniul apărării și securitații cibernetice, eficientizarea coordonării și cooperării în situații critice.
         Exercițiul a avut rol de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea sub presiune intensă, a unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând și domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum si evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a proteja rețelele proprii.
         Locked Shields este un exercițiu de antrenament Red Team vs Blue Team, unde echipele de reacție rapidă compuse din statele membre NATO și țările partenere ajută o țară fictivă, atacată cibernetic la scară largă, să protejeze în timp real rețele informatice guvernamentale și infrastructuri critice naționale: sisteme bancare, sisteme de distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale. Astfel, echipele pot evalua cât de bine pot menține sistemele să funcționeze în situații reale și sub presiune ridicată.
            
***
          Participanți: Ministerul Apărării Naționale, Armata Națională a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul Român de Informații, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Atos, Bitdefender, Bitsentinel, CrowdStrike, Data Core Systems, Deloitte, Dendrio, Enevo Group, MassMutual, Orange, Provision, Safetech, SecureWorks și Vodafone.
               Biroul informare și relații publice