Comandamentul Apărării Cibernetice (CApC) este structura specializată din subordinea Statului Major al Apărării, responsabilă de dezvoltarea, protejarea și asigurarea unei reziliențe ridicate la amenințările provenite din spațiul cibernetic, a infrastructurilor și serviciilor de tehnologia informației ce susțin capabilitățile militare ale structurii de forțe.

Exercițiul național de securitate cibernetică - Cydex, ediția a V-a

 08-10-2021

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE
STATUL MAJOR AL APĂRĂRII
Comandamentul Apărării Cibernetice
08.10.2021
 

Exercițiul național de securitate cibernetică - Cydex, ediția a V-a

 
În perioada 5–7 octombrie 2021 s-a desfășurat, în mediul generos oferit de Palatul Parlamentului, a cincea ediție a celui mai important exercițiu național de securitate cibernetică, CyDEx.
CyDEx21 a fost organizat, ca în fiecare an, de Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Național Cyberint (CNC), acesta beneficiind de sprijinul tuturor instituțiilor cu responsabilități în ce privește securitatea cibernetică, astfel exercițiul înscriindu-se și în efortul mai larg de dezvoltare a unui mecanism național eficient de avertizare și reacție la incidente în domeniu.

Exercițiul a urmărit mai multe obiective care au vizat în esență pregătirea participanților pentru a identifica și reacționa în mod coordonat, oportun și eficient, în cadru inter-instituțional național la atacuri cibernetice complexe îndreptate către toate zonele activităților sociale, economice, politice și de apărare ale României.
 


Ministerul Apărării Naționale a reprezentat unul din principalii contributori la CyDEx21, atât la faza de planificare și organizare, cât și la cea de desfășurare, fiind, prin Agenția de Apărare Cibernetica din Comandamentul Apărării Cibernetice, liderul unuia dintre cele 6 scenarii tehnice jucate în cadrul exercițiului. Echipa participantă, formată din 25 de specialiști, a contribuit substanțial la succesul abordării și rezolvării scenariilor exercițiului, inclusiv a celui propriu care a presupus provocări de tip CTF (Capture the Flag).

Seria CyDEx este singura care cuprinde exerciții la nivel inter-instituțional național axate pe componenta practică a securității cibernetice, fapt care generează, pentru scenariile derulate, un grad ridicat de complexitate și realism.

Abilitățile tehnice, organizatorice și de coordonare ale specialiștilor participanți, care au reprezentat atât mediul public, cât și pe cele privat și academic, au fost pe deplin și în mod constructiv puse la încercare de scenariile exercițiului.
Prin organizare, entități implicate și desfășurare, CyDEx21 a contribuit la dezvoltarea rezilienței cibernetice naționale, Comandamentul Apărării Cibernetice înscriindu-se activ și competent în efortul general de construire a mecanismului destinat să rezolve prompt și eficient orice amenințare de securitate cibernetică.
 
Compartimentul informare și relații publice
Top